Στον ελαιώνα
Ελιά η ευλογημένη ….
Με αφορμή την επόχή του τρύγου της ελιάς αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε έναν εκπαιδευτικό περίπατο ..στο χωράφι της μαθήτριας στη Β΄τάξης του σχολείου μας Άννας Μ.
Πήραμε λοιπόν το δρόμο και ξεκινήσαμε με κέφι . Όταν φτάσαμε είδαμε πόσο κοπιαστικό είναι να μαζεύει κανείς ελιές . Τις μάζευαν μία μία από το δέντρο γιατί δεν πρεπει να έχει
το παρμικρό σημαδάκι , ώστε να έχει καλή τιμή στην αγορά. Φυσικά μαζέψαμε κι εμείς μερικές…
Στη συνέχεια πήγαμε να δούμε πως γίνεται η διαλογή της ελιάς. Με ειδικό μηχάνημα το διαλογέα διαχωρίζονται οι ελιές ανάλογα με το μέγεθός τους .
Οι μικρότερες πάνε για λάδι.
Κατόπιν είχαμε την ιδέα να συνεχίσουμε την βιωματική μάθηση με συμμετοχή των μαθητών. Ο κ. Μανόλης εκπ/κός του σχολείου μας έφερε ένα τελάρο δικές του ελιές.. για να τις κάνουμε τσακιστές.
Πήραμε λοιπόν τα απαραίτητα..σύνεργα.. και με πολύ μεράκι αρχίσαμε να τσακίζουμε τις ελιές με τη σειρά κατά τάξεις . Η κάθε τάξη έφτιαξε ένα δικό της μπουκάλι τσακιστές ελιές.. και ανέλαβε να το αλλάζει νερό μέχρι να ξεπικρίσουν.
Ήταν μια ωραία εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Στο βιντεάκι που ακολουθεί μπορείτε να δείτε .. την όλη διαδικασία .. ..
www.youtube.com/watch?v=2ZxcXXR9fmA&feature=youtu.be
Και φυσικά το αποτέλεσμα .. στο πιάτο μας .. ορίστε να σας κεράσουμε …..
Η συνταγή πολύ απλή …
Βάζουμε τις ελιές που έχουμε τσακίσει σε ένα δοχείο με νερό . Φροντίζουμε ν αλλάζουμε το νερό κάθε δύο μέρες για περίπου δύο εβδομάδες .
Στη συνέχεια δοκιμάζουμε και τις σερβίρουμε όταν κατά τη γνώμη μας .. είναι νόστιμες . Ο καθένας έχει διαφορετικό μέτρο ως προς τη γεύση της ελιάς.
Σερβίρουμε τις ελιές με λίγο λάδι ,αλάτι και ρίγανη .. !!
Οι ελιες της Γ΄τάξης ήταν πεντανόστιμες !!!!