Γιορτή τιμής και δόξας για το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας 14/11/1821
Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-2012
Παρουσίαση Power Point
Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας-παρουσίαση.pptx (6,8 MB)
Λίγα λόγια για τα γεγονότα
14 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 – ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ-
Λίγα λόγια για το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας
Στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821 η Χαλκιδική έδωσε και αυτή τον αγώνα της. Γιορτάζουμε σήμερα και τιμάμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για μια ελεύθερη πατρίδα, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν πολέμησαν. Και πολέμησαν γενναία.
Όλοι μας ξέρουμε ότι η επανάσταση ξεκίνησε από τη Μάνη με την ύψωση του λάβαρου στο οποίο έγραψαν ελευθερία ή θάνατος.
Όμως και οι Χαλκιδικιώτες έδωσαν τον δικό τους αγώνα. Χρειάστηκε κάποιος να τους οργανώσει, να τους παρακινήσει. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Εμμανουήλ Παπά
Ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, και αφού προμηθεύτηκε όπλα από την Κωνσταντινούπολη ήρθε με καράβι στο Άγιο Όρος, όπου εκεί μπορούσε να κρυφτεί. Ήταν τέλη του Μάρτη 1821
Στις 17 Μαίου 1821 άρχισαν οι πρώτες συγκρούσεις στον Πολύγυρο. Οι τούρκοι έκαναν αντίποινα στη Θεσσαλονίκη σφάζοντας κόσμο. Αυτό ξεσήκωσε τους Χαλκιδικιώτες. Η Κασσάνδρα και το ΄Αγιο Όρος αποτελούσαν μέρη όπου μπορούσαν να κρύβονται και να ανασυγκροτούνταν οι πολεμιστές μας.
Υπήρχαν δύο σώματα που μάχονταν στη Χαλκδική. Το ένα με αρχηγό τον Εμμανουήλ Παπά και το άλλο με αρχηγό τον Χάψα.Ο Χάψας πέθανε πολεμώντας ηρωικά σε μάχη στα Βασιλικά. Οι πολεμιστές μας οπισθοχώρησαν και κατέφυγαν στην Κασσάνδρα, στη Σιθωνία και το Άγιο Όρος. Εδώ στην Κασσάνδρα οι πολεμιστές οχυρώθηκαν στο πιο στενόσημείο στις Πόρτες, εδώ στην Ποτίδαια.
Στις 27 Ιουνίου ο Αχμέτ μπέης επιτίθεται . η κατάσταση των ελλήνων άρχισε σιγά σιγά να χειροτερεύει, δεν είχαν πολεμοφόδια, και αρκετοί εγκατέλειψαν τη Χαλκιδική.
Όταν διορίστηκε Διοικητής των στρατευμάτων και πασάς της Θες/νικης ο Εμπού Λουμπούτ, του ανάθεσαν να εκστρατεύσει εναντίον της Κασσάνδρας και του Αγίου Όρους. Έκαναν πολλές προσπάθειες εναντίον των πολεμιστών μας.
Στις 14 Νοέμβρη 1821 οι Τούρκοι ορμούν και κατασπαράζουν ύστερα από γενναία μάχη τους Μακεδόνες πολεμιστές. Όσοι μπόρεσαν έφυγαν προς το Άγιο Όρος , την Αίγινα και την Ύδρα. Ο Εμμανουήλ Παπάς κατάφερε να περάσει στο Άγιο Όρος. Πλέοντας όμως προς την ελεύθερη Ελλάδα, παθαίνει συγκοπή και το καράβι τον βγάζει νεκρό στην Ύδρα, όπου τον κήδεψα με τιμές.
Η Κασσάνδρα ερημώθηκε. Οι Τούρκοι πυρπόλησαν όλα τα σπίτια, λεηλάτησαν περιουσίες, έσφαξαν, και αιχμαλώτισαν αθώους. Ο τόπος για μήνες κάπνιζε από τις πυρπολήσεις των κατακτητών.
Η επανάσταση στη Χαλκιδική έληξε με την παράδοση του Αγίου Όρους τον Ιανουάριο του 1822 στους Τούρκους.
Για όσο χρονικό διάστημα οι επαναστάτες κρατούσαν απασχολημένους τους Τούρκους, βρήκαν τον απαραίτητο χρόνο να οργανωθούν οι υπόλοιποι έλληνες και να εδραιωθεί η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Ας είμαστε λοιπόν περήφανοι για τους γενναίους προγόνους μας.
Τη σημαία αυτή ύψωσαν οι Κασσανδρινοί κατά την επανάσταση του 1821
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας 14 Νοεμβρίου 2010
14 Νοεμβρίου του 1821, έγινε η εισβολή στην Κασσάνδρα του Λουμπούτ Πασά με το ασκέρι του. Τα θηριώδη στίφη των Τούρκων και Εβραίων με την άδεια του Λουμπούτ ξεχύθηκαν στην όμορφη και γραφική Κασσάνδρα, πυρπόλησαν όλα τα χωριά, διέπραξαν φοβερά αίσχη και ανηλεώς κατέσφαξαν σχεδόν όλους τους εναπομείναντες κατοίκους.