Αρχική » Δραστηριοτητες » Αρχείο 2011-12

Καλή σχολική χρονιά ! !

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2022-2023

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ

2016-02-11_213854

Ιστορικό

ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

2014-09-28_165006

ΙΟΥΝΙΟΣ 2016-Οι εποχες ο τοπος μας η ζωη μας

Με μια καταπληκτική παράσταση έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους οι μαθητές μας στο 2ο  μαθητικο φεστιβάλ θάλασσας του Δήμου μας
υ

Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας Στ τάξη 2021

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE

ENGLISH NEWS PAPER

2016-03-06_134202

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ COMIC

Συμμετοχή των μαθητών της Στ΄ τάξης σε διαγωνισμό Comic του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρώπης. Δημιουργία Αφίσας με θέμα “Ανθρώπινα δικαιώματα και η Δημοκρατία σε δράση”

Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Δημοκρατία σε Δράση

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

 

2016-01-28_185915

6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦ.

Το σχολείο μας συμμετέχει στο 6ο Συνέδριο Πληροφορικής ΚΜ, στα πλαίσια του προγράμματος ¨Συνάντηση των εθνών-Τα παιδιά όλου του κόσμου”

Βρειτε μας στο Facebook

Προγραμμα e-twinning !

Πιστοποιητικό συμμετοχής του σχολείου μας στο e-twinning

Εθνική Ετικέτα Ποιότητας

Παγκόσμια ημερα του παιδιου

ο καιρος στα Μουδανια

ΕΚΠ/ΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ .
Πατώντας πάνω στην εικόνα θα μεταφερθείς σ΄ενα περιβάλλον “σεισμικό”. Μπορείς να διαλέξεις τον ήρωά σου, και τον τρόπο που θ αντιδράσεις κατά την ώρα του σεισμού.
Θα μάθεις παίζοντας και θα παίξεις μαθαίνοντας !!

σεισμικη προστασια -λογισμικο

ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Διερεύνηση της μετάβασης των μαθητών/τριών του Νομού Χαλκιδικής στο Γυμνάσιο.
images

Αρχείο 2011-12

Σχολικό έτος 2011-2012

                   Πασχαλινές κατασκευές στο μάθημα των Εικαστικών με την Γ΄ τάξη

Πως μια απλή λευκή λαμπάδα μπορεί να μετατραπεί σε μια πανέμορφη λαμπάδα για την Ανάσταση . Με λίγη φαντασία και πολύ μεράκι ..δημιουργήσαμε …!!!

 

Καλή Ανάσταση ευχόμαστε ….

 

 

 

 

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Γ’ Τάξη- σχολική γιορτή για την επέτειο της  25ης Μαρτίου 2012

Οι μαθητές της Γ΄τάξης με την δασκάλα τους κ. Μαρίνα Κούτρα παρουσίασαν μία πολύ όμορφη σχολική γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μας μετέφεραν στη εποχή της ελληνικής επανάστασης, με τις φορεσιές και τα σκετσάκια τους. Μάλιστα ένα από αυτά το έγραψε η δασκάλα τους, με τίτλο “Μάθημα για την 25η Μαρτίου”. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους !!

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Τίτλος Καινοτόμου προγράμματος: Μέσα Μεταφοράς

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:Κούτρα Μαρίνα

Τάξη Γ΄

Μία απο τις δραστηριότητες που πλαισίωσαν το πρόγραμμα ήταν η ενημέρωση από τον Σύλλογο αερομοντελιστών προς τους μαθητές μας για τον αερομοντελισμό. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν μοντέλα αεροπλάνων και ελικόπτερων μοναδικά φτιαγμένα, να πιλοτάρουν και να ενημερωθούν σχετικά με τη λειοτυργία τους. Στο τέλος ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το αεροδρόμιο αερομοντελισμού για την άνοιξη για μία πραγματική επίδειξη των μοντέλων. Ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος!!

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Β΄ Τάξη 2011-2012

Επίσκεψη στο φούρνο

Επίσκεψη στο φούρνο

Οι μαθητές/τριες της Β΄τάξης επισκέφθηκαν το φούρνο της γειτονιάς μας, πήραν συνέντευξη από την κ. Μαρία

ρώτησαν ότι απορίες είχαν , είδαν πως γίνεται το ψωμί , μίλησαν για τις δυσκολίες του επαγγέλματος και στο τέλος έφυγαν με ένα κουλούρι στο χέρι δώρο της φουρνάρισας!!! (12-5-2012)

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

                 Αντικαπνιστική αγωγή

Α’ -Β΄τάξη -Γιορτή Χριστουγέννων 2011

Η Α΄τάξη μαζί με την Β΄τάξη παρουσίασαν τη γιορτή των Χριστουγέννων στο σχολεό μας! Παίξανε το θεατρικό τους, απήγγειλαν ποιήματα , μας τραγούδησαν και στο τέλος πήραν και ένα δωράκι απο το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Καλή χρονιά να έχουμε !!

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Αντικαπνιστική αγωγή

2012-03-19 13:14
Οι μαθητές των Ε΄και Στ΄τάξεων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα “Αντικαπνιστική Αγωγή “.
Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Μαρία Γούτα από το Κέντρο Υγείας Ν.Μουδανιών. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, έδειξαν ενδιαφέρον και υποσχέθηκαν ότι θα είναι δυνατοί σαν μια γροθιά ενάντια σε κάθε πειρασμό που πρόκειται να συναντήσουν!!Παρακολούθησαν και το παρακάτω βιντεοhttp://www.youtube.com/watch?v=7BrkvRWv63E

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Πρώτες Βοήθειες-από τον Ερυθρό Σταυρό

 

27-Μαρτίου 2012
Σήμερα οι μαθητές των τάξεων Δ΄.Ε΄και Στ΄καθώς και όσοι γονείς είχαν την ευχέρεια να παρευρεθούν, παρακολούθησαν το πρόγραμμα που παρουσίασαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού Θεσ/νικης με θέμα Πρώτες Βοήθειες.

Χρήσιμες οι οδηγίες τους. οι πληροφορίες που άντλησαν τα παιδιά μέσα από τη συζήτηση . Έμαθαν χρήσιμεες πληροφορίες για την αντιμετώπιση μικρών κτυπημάτων, θλάσεων, πνιγμού, εγκαύματος, καταγμάτων καθώς και τη σωστή συμπεριφορά οδήγησης ποδηλάτου.

Οι μαθητές ήθελαν να εκφράσουν την εμπειρία τους από δικά τους περιστατικά και συνεχώς ζητούσαν να πάρουν το λόγο .
Συγχαρητήρια στον κ. Μανόλη Πρώιμο , υπεύθυνο της παρουσίασης και τη συνεργάτιδά του.!!

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ημέρα μητρικής γλώσσας

21 Φεβρουαρίου- Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας

2012-02-27 01:26Δραστηριότητα για την παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας!Σήμερα η μέρα μας ξεκίνησε πολυφωνικά!! φωνάξαμε τη καλημέρα μας σε διάφορες γλώσσες! δώσαμε την ευκαιρία στους μαθητές μας που δεν κατάγονται από την΅Ελλάδα να αισθανθούν περήφανα και μοναδικά! στην αρχή ντρεπόντουσαν να μιλήσουν στη γλώσσα τους, ώσπου πήραν το θάρρος το ένα μετά το άλλο και μίλησαν στη γλώσσα τους! Στην τάξη δημιουργήσαμε μικρές αφίσες γράφοντας σε διάφορες γλώσσες!! ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΑΥΤΗ:

 

 

21 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Στις 21 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το Φεβρουάριο του 2000. Η UNESCO τονίζει ότι σχεδόν οι μισές από τις 6.000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες κινδυνεύουν να περιοριστούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Το δικαίωμα του παιδιού στη μητρική του γλώσσα είναι αναφαίρετο όπως προβλέπεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που η UNICEF προώθησε προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δικαιωμάτων του παιδιού το Όνομα, η Εθνικότητα καθώς η Ταυτότητα όπως καθορίζονται σαφώς μέσα από τα παρακάτω άρθρα της Σύμβασης:

Ένα νεογέννητο καταγράφεται, Κίνα.
© UNICEF HQ93-0407/LeMoyne

Άρθρο 7Όνομα και Εθνικότητα
1. Το παιδί εγγράφεται στο ληξιαρχείο αμέσως μετά τη γέννησή του και έχει από εκείνη τη στιγμή το δικαίωμα ονόματος, το δικαίωμα να αποκτήσει ιθαγένεια, και, στο μέτρο του δυνατού, το δικαίωμα να γνωρίζει τους γονείς του και να ανατραφεί από αυτούς.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μεριμνούν για τη θέση σε εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους και με τις υποχρεώσεις που τους επιβάλουν οι ισχύουσες σ’ αυτό το πεδίο διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ελλείψει αυτών, το παιδί θα ήταν άπατρις.

Άρθρο 8Ταυτότητα
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σέβονται το δικαίωμα του παιδιού για διατήρηση της ταυτότητας του, συμπεριλαμβανομένων της ιθαγένειας του, του ονόματός του και των οικογενειακών σχέσεων του, όπως αυτά αναγνωρίζονται από το νόμο, χωρίς παράνομη ανάμιξη.
2. Εάν ένα παιδί στερείται παράνομα ορισμένα ή όλα τα στοιχεία που συνιστούν την ταυτότητά του, τα Συμβαλλόμενα Κράτη οφείλουν να του παράσχουν κατάλληλη υποστήριξη και προστασία, ώστε η ταυτότητά του να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

Το ζήτημα του σεβασμού της γλώσσας αποσαφηνίζεται
ακόμα περισσότερο από τα παρακάτω άρθρα
:
Άρθρο 29Στόχοι της Εκπαίδευσης
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη συμφωνούν ότι η εκπαίδευση του παιδιού πρέπει να αποσκοπεί:
……………..
γ) Στην ανάπτυξη του σεβασμού για τους γονείς του παιδιού, την ταυτότητά του, τη γλώσσα του και τις πολιτιστικές του αξίες, καθώς και του σεβασμού του για τις εθνικές αξίες της χώρας στην οποία ζει, της χώρας από την οποία μπορεί να κατάγεται και για τους πολιτισμούς που διαφέρουν από το δικό του.
……………..

Άρθρο 30Παιδιά μειονοτήτων
Στα κράτη όπου υπάρχουν εθνικές, θρησκευτικές γλωσσικές μειονότητες ή πρόσωπα αυτόχθονης καταγωγής, ένα παιδί αυτόχθονας ή που ανήκει σε μία από αυτές τις μειονότητες δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα να έχει τη δική του πολιτιστική ζωή, να πρεσβεύει και να ασκεί τη δική του θρησκεία ή να χρησιμοποιεί τη δική του γλώσσα από κοινού με τα άλλα μέλη της ομάδας του.

Η UNICEF, με σημαντικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο φροντίζει για την προάσπιση και την προώθηση όλων εκείνων των δικαιωμάτων του παιδιού που συνδέονται με την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, γλώσσας και πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, τόσο για το παιδί όσο για τη μητέρα.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ- 6 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ομιλία στους μαθητές από τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Αδαμίδου Ραλλία

Οι δραστηριότητες θα είναι διαφορετικές στις μεγάλες τάξεις από τις μικρές

Α΄ Β΄ και Γ΄ τάξη

Ανάγνωση του ηλεκτρονικών βιβλίων  με τον βιντεοπροβολέα : Τα μπαλόνια της φιλίας και Η Μόνα πάει στο σχολείο

Προβληματισμός -συζήτηση και δημιουργία αφίσας ομαδικής κατά  τάξη και ανάρτησής της στην αίθουσα.

Δ΄ Ε΄και ΣΤ΄ τάξη

Προβολή της ταινίας «Σαν αστέρια πάνω στη γη»

Συζήτηση ?προβληματισμός

Δραστηριότητες

Συμπληρώνουμε φύλλα δραστηριοτήτων

Δημιουργούμε κομικς και γράφουμε διαλόγους

Δημιουργία αυτοβιογραφικού ποιήματος των παιδιών (πρώτα του εκπαιδευτικού)

Υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας (δημιουργούμε ένα συμβόλαιο με όρους κοινά αποδεκτούς από τους μαθητές της τάξης)

Δημιουργία αφισών  με συνθήματα και φωτογραφίες και ανάρτησή τους .

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ημέρα παιδικού βιβλίου

Ημέρα παιδικού βιβλίου

2012-02-03 19:06

Μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Το βιβλίο είναι ο φίλος που δεν θα μας γυρίσει την πλάτη ποτέ.

Στο σχολείο μας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη με αρκετά λογοτεχνικά βιβλία . Ο χώρος για την βιβλιοθήκη δεν υπήρχε αλλά δημιουργήθηκε , για να μπορούν οι μαθητές μας να διαβάζουν, να δανείζονται και να ανταλλάσουν απόψεις για τα βιβλία που διάβασαν.Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο μικρός.

Την ημέρα αυτή προγραμματίσαμε σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Ν.Ποτίδαιας, την παρουσίαση του βιβλίου “Μέλισσα η Μελίφτερη” από τη συγγραφέα του κ. Φανή Χατζήνα.

Ημέρα παιδικού ββλίου     2-4-2012

Αρχικά  η Διευθύντρια του σχολείου αναφέρθηκε  στο νόμημα της σημερινής μέρας, έγινε αναφορά για τη ζωή του Χανς Κρίστιαν ‘Αντερσεν .

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου στους μαθητές του Νηπιαγωγείου, και των Α΄ Β΄ Γ΄ και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας.

Κατόπιν οι μαθητές μας που ήθελαν παρουσίασαν με λίγα λόγια βιβλία που έχουν διαβάσει προς τους συμμαθητές τους.

Έχουμε την τύχη να έχουμε στο σχολείο μας την εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Μαρίνα Κοκύτρα, η οποία μίλησε στους μαθητές των Ε΄και Στ΄ τάξεων για το νόημα της ημέρας και πραγματοποίησαν μαζί δραστηριότητες γραπτού λόγου .Στη συνέχεια οι μαθητές των τάξεων αυτών παρουσίασαν βιβλία που έχουν διαβάσει .

Ήταν μια όμορφη εκδήλωση!!

Ημέρα παδικού βιβλιου 2010-2011
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ημέρα του παιδιού

Σαν σήμερα 11 Δεκεμβρίοιυ το 1046 ιδρύθηκε UNISEF. Έτσι αυτή η μέρα έχει καθιερωθεί σαν παγσμια ημέρα για το παιδί. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας.Είναι αυτά στα οποία θα στηριχθούν οι κόποι μας και τα όνειρά μας για ένα καλύτερο αύριο. Για να είναι όμως καλύτερο το αύριο αυτό θα πρέπει να φροντίοσυμετο σήμερα των παιδιών μας. Να τα στηρίζουμε, να το φροντίζουμε να τους αγαπάμε και να τους το δείχνουμε όσο πιο πολλές φορές μπορούμε. Παιδί που μεγαλώνει με αγάπη μεγαλώνει σωστά , πατάει γερά στα πόδια του και έχει όνειρα και όρεξη για δημιουργία. Αγκαλιάστε λοιπόν όλα τα παιδιά και δώστε τους αγάπη .Όχι μόνο σήμερα επειδή είναι η μέρα τους, αλλά κάθε στιγμή στη ζωή τους να νιώθουν ότι είστε στο πλάι τουςΗ Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:
* Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
* Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
* Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
* Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
* Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
* Δικαιούμαι να μάθω τί είνα καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
* Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
* Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
* Δικαιούμαι να ζήσω σε μιά κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
* Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Εναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.Ομαδική εργασία των παδιών της Ε΄τάξης στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής για τα δικαιώματα του παιδιού

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα ΠεριβάλλοντοςΗ Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 15 Δεκεμβρίου 1972 θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να υπενθυμίζει στους κατοίκους της Γης ότι το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μέγιστη επίδειξη ανθρωπιάς και πολιτισμού. Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες συνέπειες που έχει η ρύπανση του περιβάλλοντος στη ζωή των κατοίκων του πλανήτη Γη και συνιστούν να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό και φειδώ σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής.Στο πλαίσιο του εορτασμού διοργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο χιλιάδες εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης του ανθρώπου. Στο σημείο που βρισκόμαστε δεν έχουμε την πολυτέλεια της καθυστέρησης. Οφείλουμε να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για να σώσουμε τον πλανήτη.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Γενοκτονία των Ποντίων

Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η Δ/Ντρια του Σχολείου μας μίλησε στους μαθητές για τη σημασία της ημέρας αυτής

Προβλήθηκε σχετική παρουσίαση

Μαθητές απήγγειλαν ποιήματα

Ο μαθητής Κονοσίδης της Β΄Γυμνασίου μας έπαιξε με την ποντιακή του λύρα τον ύμνο των Ποντίων.

 

Γενοκτονία των Ποντίων (Λίγα λόγια )

Πόντος

Πόντος ονομάζεται η περιοχή της Μικράς Ασίας που βρίσκεται κατά μήκος των παραλίων του Ευξείνου Πόντου,  Το όνομά του αρχικά ήταν Άξενος Πόντος, διότι η θάλασσά του είναι διάσπαρτη με μακρινές και απροσπέλαστες παραλίες, έχει μεγάλο βάθος ενώ οι θαλασσοταραχές είναι καθημερινό φαινόμενο, γι? αυτό και ονομάζεται και Μαύρη Θάλασσα.  Όμως η ονομασία Άξενος (αφιλόξενος) αντικαταστάθηκε από το Εύξεινος (φιλόξενος) Πόντος (θάλασσα).

 Πως βρέθηκαν οι Έλληνες τόσο μακριά και απόμερα από τον κορμό της Ελλάδας ;

H Ελλάδα σαν χώρα ορεινή και άγονη από τα αρχαία χρόνια ήταν φτωχή, ήταν όμως περιτριγυρισμένη από θάλασσα και έτσι οι Έλληνες ανέπτυξαν ναυτικό και σαν ναυτικοί ταξίδευαν σε ξένες χώρες μεταφέροντας τα προϊόντα τους (λάδι, κρασί, κεραμικά κ.λπ.) και συγχρόνως ίδρυσαν αποικίες για οικονομικούς κυρίως λόγους. Μετέφεραν στην χώρα τους τον πλούτο των αποικιών που ίδρυαν. Έκαναν αποικίες πρώτα προς τα ανατολικά και ύστερα προς τα δυτικά. Οι Πόντιοι είναι οι άποικοι Έλληνες των ανατολικών Ελληνικών αποικιών, όπως οι Έλληνες των δυτικών αποικιών είναι άποικοι στην Κάτω Ιταλία.

Ο Πόντος είναι μία Ιωνική περιοχή την οποία διασχίζει η οροσειρά του Παρυάνδρου που είναι η συνέχεια του όρους Καυκάσου.

Μυθολογία

Από την αρχαιότητα ο Εύξεινος Πόντος υπήρξε μία καθαρά Ελληνική θάλασσα. Οι πρώτες αναφορές που τη θέλουν συνδεδεμένη με την αρχαία Ελλάδα είναι στην Ελληνική μυθολογία ξεκινώντας από τον μύθο του Φρίξου και τη Έλλης. O Φρίξος και η Έλλη ήταν παιδιά του Αθάμαντα και της πρώτης του γυναίκας της Νεφέλης. Αργότερα πατέρας τους παντρεύτηκε την Ινώ η οποία δεν συμπαθούσε καθόλου τα παιδιά του άντρα της από τον πρώτο του γάμο και γι? αυτό έκανε τα πάντα για να τα συκοφαντεί και να τα αποπαίρνει. Στο τέλος σκαρφίστηκε ένα δόλιο τέχνασμα ώστε να πέσει λοιμός στην πόλη, και δωροδόκησε τους αγγελιοφόρους που έστειλαν στο Μαντείο των Δελφών για να πάρουν χρησμό ώστε να ζητήσουν να θυσιαστούν τα παιδιά της Νεφέλης για να πάψει ο λιμός. Ο Αθάμας με βαριά καρδιά το δέχθηκε εφ? όσον το ερμήνευσε έτσι το Μαντείο…Την ημέρα της θυσίας, ο Δίας που ήξερε τι είχε συμβεί, έστειλε τη μητέρα των παιδιών στον τόπο της θυσίας πάνω σ? ένα χρυσόμαλλο φτερωτό κριάρι για να τα πάρει. Το κριάρι αυτό ήταν ιερό κριάρι του Διός και είχε την ικανότητα να μιλάει με ανθρώπινη φωνή και τους πήγαινε πάνω από το Αιγαίο. Καθώς περνούσαν πάνω από το στενό της θάλασσας, που ενώνει την Προποντίδα με το Αιγαίο, τα παιδιά χαίρονταν, απολαμβάνοντας τα ωραία τοπία που έβλεπαν. Η χαρά τους όμως δεν κράτησε πολύ γιατί το κορίτσι σε μια στιγμή έχασε την ισορροπία του, έπεσε στη θάλασσα και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή. Η θάλασσα, που πριν από λίγο απολάμβανε με πάθος, έγινε ο υγρός τάφος του. Γι’ αυτό το στενό αυτό της θάλασσας, όπου έπεσε η Έλλη, ονομάστηκε Ελλήσποντος, δηλαδή πόντος, θάλασσα της Έλλης. Ο Φρίξος ένιωσε βαθιά θλίψη για τον άτυχο χαμό της αδερφής του. Συνεχίζει όμως το ταξίδι του και φτάνει στην Κολχίδα όπου και θυσιάζει το κριάρι, προσφέροντάς το ως θυσία στον Δία για να τον ευχαριστήσει που τον έσωσε, ενώ το δέρμα του το χαρίζει στον βασιλιά της Κολχίδος Αιήτη. (Ο Αιήτης το κρέμασε σε μια βελανιδιά και έβαλε προς φύλαξή του έναν δράκοντα. Πολλά χρόνια αργότερα ο Πελίας, ένας άνδρας που άδικα είχε πάρει τον θρόνο της Ιωλκού από τον αδερφό του, είχε πάρει χρησμό να φοβάται αυτόν που θα εμφανιστεί ενώπιόν του μονοσάνδαλος. Εμφανίστηκε δε μονοσάνδαλος ενώπιον του ο Ιάσων, ανιψιός του, Έτσι, ο Πελίας αποφάσισε προς έπρεπε να απαλλαγεί από την ανεπιθύμητη παρουσία του ανιψιού του, γιατί σε αυτόν έβλεπε έναν μόνιμο κίνδυνο για τον θρόνο του. Για να το επιτύχει αυτό του ανέθεσε την πολύ επικίνδυνη αποστολή να μεταβεί στην Αία της Κολχίδος και να πάρει από εκεί το Χρυσόμαλλο δέρας, και του υποσχέθηκε ότι αν καταφέρει αυτό θα του παρέδιδε τον θρόνο. Ο Ιάσων, δέχτηκε την εντολή, έστειλε κήρυκες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και κάλεσε του καλύτερους των Ελλήνων να συμμετέχουν μαζί του στην επικίνδυνη αυτή εκστρατεία. Πλήθος νέων, που διψούσε για περιπέτειες και επικίνδυνα έργα, παιδιά θεών και ημίθεων οι περισσότεροι, ετρεξαν προθυμα  στην πρόσκληση του Ιάσονα και έτσι βρέθηκε το εκλεκτό πλήρωμα της Αργούς. Αυτό το πλήρωμα απαρτιζόταν από πενήντα άνδρες ανάμεσά του ήταν ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Πηλέας ?πατέρας του Αχιλλέα-, ο Θησέας, ο Ορφέας, ο Τελαμώνας ?πατέρας του Αίαντα-, οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης, ο Λαέρτης ?πατέρας του Οδυσσέα- , Αταλάντη ?μοναδική γυναίκα του πληρώματος- κ.α.Μετά από ένα επικό ταξίδι, ο Ιάσων φτάνει στην Κολχίδα και με την βοήθεια της Μήδειας, κόρη του βασιλιά Αιήτη, υιό του Ηλίου, καταφέρνει να επιτύχει τον άθλο που ο Αιήτης του έθεσε για να του δώσει το Χρυσόμαλλο δέρας και με ένα τέχνασμα καταφέρνει να πάρει το δέρας.)

Εκείνοι που ξεκίνησαν τις πρώτες αποικίες στον Πόντο ήταν οι Μιλήσιοι, η Μίλητος ήταν πόλη στα Ιωνικά παράλια της Μικράς Ασίας (περίπου απέναντι και κάτω από τη Σάμο) και η πρώτη αποικία του ίδρυσαν οι Μιλήσιοι ήταν η Σινώπη. Με το χρόνο η Σινώπη αναπτύχθηκε οικονομικά και άπλωσε την ακτινοβολία της στην γύρω περιοχή καταλαμβάνοντας νέα εδάφη και ιδρύοντας δικές της αποικίες που εξελίχθηκαν σε σημαντικά πολιτιστικά κέντρα όπως τα Κοτύωρα (Ορντού), την Κερασούντα, την Τραπεζούντα και

άλλες πόλεις. Έτσι στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα ο Εύξεινος Πόντος έγινε Ελληνική θάλασσα με κυρίαρχο το Ελληνικό στοιχείο και τον Ελληνικό πολιτισμό.

 

Στα χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου οι ελληνικές πόλεις του Πόντου που περιορίζονταν μόνο στην παραλιακή περιοχή, γνώρισαν ιδιαίτερη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη αφού ελευθερώθηκαν από τον Περσικό ζυγό και από τότε άρχισε η εξάπλωση προς νότο και ο εξελληνισμός των γηγενών φυλών

Το 63π.Χ. καταλαμβάνεται η Τραπεζούντα από τους Ρωμαίους και αρχίζει η Ρωμαιοκρατία στην περιοχή του Πόντου και οι ελληνικές πόλεις του συνεχίζουν την ακμή και ανάπτυξή τους. Ιδιαίτερα αναπτύσσεται η Τραπεζούντα, η γεωγραφική της θέση τη βοήθησε ώστε να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Την περίοδο αυτή διαδίδεται ο Χριστιανισμός από τους Αποστόλους Ανδρέα και Πέτρο και έτσι δημιουργείται ένα έθνος ελληνοχρηστιανικό. Οι φοβεροί διωγμοί των χριστιανών από τους αυτοκράτορες της Ρώμης που κράτησαν τρεις αιώνες δεν μπόρεσαν να λυγίσουν το θρησκευτικό τους φρόνημα απλά καθυστέρησαν τον εκχριστιανισμό ολόκληρου του Πόντου. Στη γη του Πόντου φιλοξενήθηκαν οι δύο Μεγάλοι Πατέρες της εκκλησίας μας, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και από εδώ καταγόταν ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης. Βλέπουμε ότι ο Πόντος έχει τη θέση του και παίζει σπουδαίο ρόλο στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το 330 Μ.Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο έτσι πρωτεύουσα γίνεται η Κων/πολη. To 395 το Ρωμαϊκό κράτος χωρίζεται και το ανατολικό του τμήμα ανεξαρτητοποιείται και λειτουργεί πια σαν Βυζαντινό κράτος.

Τουρκοκρατία

 

 

Το 1453 η μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης  η  Βυζαντινη αυτοκρατορία πέφτει πια στα χέρια των Οθωμανών των Τούρκων δηλαδή .Έτσι μετά την άλωση και της Τραπεζούντας και την κατάκτηση του Πόντου από τους Τούρκους άρχισε η φυγή των κατοίκων από τα παράλια της χώρας. Άλλοι κατευθύνθηκαν προς τη Νότιο Ρωσία ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας ο πληθυσμός είχε ελαττωθεί μετά τις σφαγές και τις λεηλασίες των Τούρκων. Ήταν τότε που ο Σουλτάνος Μωάμεθ ζητούσε να προσελκύσει εποίκους από τις Επαρχίες για να αυξήσει τον πληθυσμό της τότε πρωτεύουσας της Τουρκίας. Ο μεγαλύτερος εχθρός όμως των Ποντίων ήταν ο εξισλαμισμός, ο οποίος γινόταν είτε με τη θέλησή τους, αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές, παρά τη θέλησή τους. Έτσι, προκειμένου, οι κάτοικοι του Πόντου να σταματήσουν να διώκονται από τους ισλαμιστές, να καταφέρουν να διασφαλίσουν τις ζωές τους μα και τις ζωές των παιδιών τους και για να σώσουν τις περιουσίες τους από τις απάνθρωπες διαθέσεις των Τούρκων άλλαξαν ?οι περισσότεροι μόνο στα λόγια- την θρησκεία τους. Οι Τούρκοι όμως γρήγορα κατάλαβαν πως είχαν συμφέρον να «ανέχονται» τους Έλληνες επειδή έτσι θα είχαν φορολογήσιμο υλικό από την μία, αλλά και την εργασία καλών τεχνιτών και επαγγελματιών από την άλλη. Έτσι, άρχισε να παρατηρείται άνθιση στο εμπόριο, τις τέχνες και τα επαγγέλματα.

Αυτή η ευνοϊκή κατάσταση για τους Χριστιανούς του Πόντου δεν κράτησε πολύ

 

.Άρχισαν διωγμοί των Χριστιανών από Τούρκους που ήταν αντίθετοι με την πολιτική του Σουλτάνου.

. Έτσι, άρχισε για πολλούς Έλληνες μία ακόμα περίοδος μεταναστεύσεως στην Ρωσία και την Μολδοβλαχία. Άλλοι πάλι προτίμησαν να εξισλαμισθούν. Το μεγαλύτερο όμως μέρος των Ελλήνων παρέμενε καρτερικά στην θρησκεία των πατέρων του  Έκτός όμως από τους φανερούς Έλληνες Χριστιανούς υπήρχαν και οι λεγόμενοι «Κρυπτοχριστιανοί». Αυτοί στα χωριά με μικτό ή αμιγή πληθυσμό ήταν γνωστοί στους περίοικους ομόθρησκούς τους. Στις πόλεις όμως έκρυβαν την θρησκεία τους και από τους Χριστιανούς. Μόνον ο αρχιερέας τους γνώριζε και εκτός από αυτόν μερικοί ακόμα έμπιστοι ιερείς, οι οποίοι τους βοηθούσαν να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Μετά όμως από πιέσεις των Χριστιανικών Ευρωπαϊκών δυνάμεων η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κηρύξει την ανεξιθρησκεία. Τότε οι περισσότεροι Κρυπτοχριστιανοί επωφελήθηκαν από την ευκαιρία για να διακηρύξουν την αληθινή τους πίστη. Αλλά και πάλι αυτό δεν κράτησε για πολύ..

Αυτό  τόνωσε τον τουρκικό φανατισμό και έκανε την Τουρκική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στο θέμα της ανεξιθρησκείας το 1856. Έτσι χωρίς να αναγνωρίσει τους κρυπτοχριστιανούς σαν Έλληνες, τους κατέγραψε σε διπλούς καταλόγους με τον χαρακτηρισμό «τενεσούρ» δηλ. αρνησίθρησκους μουσουλμάνους μεν, Τούρκους στην εθνικότητα δε, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τους υποχρεώσει σε στρατιωτική θητεία. Το ζήτημα των Κρυπτοχριστιανών έπαψε να υφίσταται μετά από διαπραγματεύσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την καθιέρωση της στρατιωτικής θητείας σε όλους τους Χριστιανούς. Ανεξάρτητα όμως από το ζήτημα αυτό οι Ελληνικοί πληθυσμοί του Πόντου άρχισαν να προοδεύουν μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εξαγγέλθηκαν στα 1839 και 1856 με το «Χάττι Χουμαγιούν».Ιδιαίτερα μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο (1854-1856) αφότου αναπτύχθηκε η ατμοπλοΐα στον Εύξεινο Πόντο, η Τραπεζούντα έγινε και πάλι κέντρο εμπορίου προς το Ιράκ και την Περσία. Δεύτερη ερχόταν η Αμισός (Σαμψούντα) επίνειο της Καππαδοκίας, και τρίτη η Κερασούντα, λιμάνι της επαρχίας Κολωνίας.Αξιοσημείωτη ήταν επίσης και η πνευματική ανάπτυξη των Ελληνικών πληθυσμών του Πόντου κατά την εποχή αυτή. Από τον 18ο ήδη αιώνα παρουσίαζε μεγάλη αίγλη το «Φροντιστήριο» της Τραπεζούντας έχοντας εξελιχθεί σε ένα τέλειο γυμνάσιο. Ένα όμοιο γυμνάσιο με τρεις γυμνασιακές τάξεις ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα στην Αργυρούπολη Χαλδίας, ενώ πλήρες Γυμνάσιο υπήρχε ήδη στην Αμισό και ημιγυμνάσια στις Κερασούντα, Κοτύωρα και Σινώπη.Αυτή η πρόοδος συνεχίστηκε και κατά την πρώτη οκταετία του 20ου αιώνος μέχρι το 1909, οπότε αφού επικράτησε το νεοτουρκικό καθεστώς, άρχισε τις διώξεις κατά του Ελληνικού στοιχείου σε ολόκληρη την Τουρκία, αλλά ειδικότερα στον Πόντο.

Α’ Περίοδος Διωγμών (1904 – 1914)

 

Πόντιοι ένοπλοι αντάρτες ?ε τον καπετάνιο τους. (1906)

Στα 1909 το απολυταρχικό καθεστώς του Σουλτάνου και των λεγόμενων «Παλαιότουρκων» δίνει την θέση του στο καθεστώς των Νεότουρκων, οι οποίοι μετά την τελική επικράτησή τους ανακηρύσσουν το «Σύνταγμα» της Τουρκίας. Σε αυτό το «σύνταγμα», ενώ θα περιμέναμε να εφαρμοστούν διακηρύξεις περί ισότητας, ελευθερίας, δικαιοσύνης και αδελφοσύνης  οι Νεότουρκοι ρίχνονται με φανατισμό, μισαλλοδοξία και λύσσα εναντίων των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Έτσι ξεκίνησε μία εποχή βίας και πιέσεων που έκανε πολλούς να νοσταλγούν ακόμα και εκείνο το απολυταρχικό καθεστώς του Σουλτάνου. Με τη σκληρή τους πολιτική οι Νεότουρκοι προκάλεσαν την δυσπιστία και αντιπάθεια των γειτονικών προς την Τουρκία κρατών, της Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Μαυροβουνίου, τα οποία τον Οκτώβριο του 1912 κήρυξαν πόλεμο εναντίων της, που ως αποτέλεσμα είχαν τον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο. Οι Τούρκοι, φανερά θορυβημένοι από τις συνεχείς νίκες του Ελληνικού στρατού (απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, νίκη στον 2ο Βαλκανικό πόλεμο) ξέσπασαν με φοβερά καταπιεστικά μέτρα και έντονη ανθελληνική προπαγάνδα εναντίον των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας. Χαρακτηριστικά της Τουρκικής βαρβαρότητας οι εγκληματικές πράξεις όπως: λεηλασίες, βεβηλώσεις ιερών, εμπρησμοί, ξυλοδαρμοί, μαστιγώσεις, βιασμοί και φόνοι.

Ακολούθησαν εξορίες και διωγμοί των Ελλήνων, μέτρο που εφαρμόστηκε μετά από εισήγηση των Γερμανών και παρουσιάστηκε εντονότερο κατά την τελευταία περίοδο του διωγμού (1921-22).Οι διωγμοί αυτοί δεν ήταν απλώς διωγμοί. Οι Τουρκικές αρχές μάζευαν τους κατοίκους των Ελληνικών χωριών του Πόντου, χωρίς να τους αφήνουν να πάρουν τίποτα μαζί τους, ή να πουλήσουν την περιουσία τους για να έχουν χρήματα για το ταξίδι, αφού δώριζαν τα σπίτια τους σε διαφόρων ειδών εγκληματίες ή σε φτωχούς Τούρκους τους ανάγκαζαν να περπατούν χιλιόμετρα ολόκληρα χωρίς στάσεις, χωρίς να τους παρέχουν τροφή ή νερό, μέσα από πυκνό χιόνι ή στον καυτερό ήλιο. Όποιος σταματούσε για να ξεκουραστεί μαστιγωνόταν για να αναγκαστεί να προχωρήσει. Γυναίκες βιάζονταν ανελέητα, γέροι όπως και παιδιά πέθαιναν στον ατελείωτο δρόμο και ετοιμόγεννες γυναίκες γεννούσαν στον δρόμο χωρίς ιατρική περίθαλψη. Τα βράδια τους στοιβάζανε όλους μαζί σε χάνια ή σε διάφορα «χαμάμ» όπου ο πιο τυχερός έβρισκε ένα σκληρό μέρος να κοιμηθεί. Στα «χαμάμ» ανάγκαζαν όλον τον κόσμο να κάνει μπάνιο στον καυτό αέρα – καπνό και μετά τον έβγαζαν έξω στο χιόνι και την παγωνιά, με αποτέλεσμα ο κόσμος να πεθαίνει από πνευμονίες και παντός είδους αρρώστιες. Δεν είναι λίγες οι αναφορές που λένε ότι μανάδες παρακαλούσαν άλλες μανάδες (εκτός των καραβανιών) να κρατήσουν τα παιδιά τους για να τα μεγαλώσουν, για να τα κρατήσουν στη ζωή.

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Δεν θα τελείωνε όμως τόσο εύκολα η κτηνωδία, υπήρξε και δεύτερη περίοδος διωγμών (1914 – 1922). Οι Τούρκοι έχοντας εμπλακεί στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και θέλοντας να εξοντώσουν τους «γκιαούρηδες» (άπιστους), κήρυξαν επιστράτευση σε αυτόν για τις ηλικίες 20 ? 50 ετών . Σκοπός τους δεν ήταν να ρίξουν τους αγύμναστους και απειροπόλεμους Χριστιανούς στον πόλεμο, αλλά να επιφέρουν τον αφανισμό και την φθορά τους, όπως δυστυχώς έδειξε η πραγματικότητα αργότερα. Έτσι ιδρύθηκαν τα λεγόμενα εργατικά τάγματα, τα οποία αποτελούνταν από 250.000 Έλληνες και ισάριθμοι περίπου Αρμένιοι. Οι άντρες των ταγμάτων αυτών συστεγάζονταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο. Οι άθλιες αυτές συνθήκες έφεραν με τη σειρά τους τις ψείρες και τον τύφο…Οι Πόντιοι Έλληνες, άρχισαν να λιποτακτούν από τα τάγματα και να συσπειρώνονται στα πρώτα αντάρτικα σώματα. Είναι η εποχή του οργανώνεται το αντάρτικο στον Πόντο, αντίστοιχο με αυτό του 1821. Οι Τούρκοι απάντησαν με ακόμα σκληρότερα μέτρα, ιδιαίτερα εναντίον των συγγενών των ανταρτών. Σχημάτισαν καταδιωκτικά αποσπάσματα που προέβησαν σε φοβερές αγριότητες: σφαγές και λεηλασίες περιουσιών, καύσιμο σπιτιών και εκκλησιών για εκδίκηση. Με την συνεχή όμως προέλαση των Ρωσικών στρατευμάτων (Ρωσοτουρκικός πόλεμος), τη νίκη των Ρώσων στον Καύκασο, οι αντάρτες άρχισαν να προμηθεύονται όπλα, με το αζημίωτο βέβαια. Έτσι οι Τούρκοι μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο να γενικευθεί η αντίσταση, προχώρησαν στη μετακίνηση των πληθυσμών (1916 – 1917).Η εκδικητική μανία των Τούρκων, μετά την αποχώρηση των Ρώσων (εξαιτίας της επανάστασης των Μπολσεβίκων) ξέσπασε άγρια στον Ελληνισμό του Καυκάσου. Τα αποτελέσματα της εκδίκησης; Νέοι διωγμοί, καμιά κοινωνική πρόνοια, εκτοπίσεις, εξορίες. Τις πενήντα χιλιάδες φτάνουν οι εκτοπισμένοι Έλληνες των περιοχών Τριπόλεως, Κερασούντος, Κοτυώρων ή Ορδού ή Ορντού και Αμισού, οι περισσότεροι από τους οποίους άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ιερά εκείνα χώματα της Ανατολίας, και όσοι ελάχιστοι επέστρεψαν ξανά-κυνηγήθηκαν από το καθεστώς του Κεμάλ Ατατούρκ

Η Συνθήκη των Σεβρών – Το κίνημα του Κεμάλ – Β’ Περίοδος Διωγμών (1914 – 1922)

 

 

Η πρόταση για την σημαία τής Δημοκρατίας τού Πόντου, το 1919.

Μετά την συνθήκη των Σεβρών και την αποκοπή μεγάλων τμημάτων από την Τουρκία και απόδοσή τους στα γειτονικά κράτη, δημιουργείται κλίμα έντονης δυσφορίας για την κεντρική εξουσία της Κωνσταντινούπολης, έρχεται σαν επακόλουθο η ανταρσία του Κεμάλ, ο οποίος σχηματίζοντας κυβέρνηση το 1919, κηρύσσει τον αγώνα ενάντια στις Ελληνικές και Αρμένικες οργανώσεις.

.Με την εγκατάσταση του Κεμάλ, όμως, στην εξουσία ξεκίνησε το έργο της εξοντώσεως των Ποντίων. Ίδρυσε αρχικά άτακτα σώματα, τους «Τσέτες» από εγκληματίες και φυλακισμένους, τα οποία με αρχηγό τον Τοπάλ Οσμάν έσφαζαν, έκαιγαν και κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, από άκρη σ? άκρη του Πόντου. Υπάρχουν βέβαια και φωτογραφίες απανθρακωμένων πτωμάτων και κατεστραμμένων περιουσιών, αδιάψευστα δείγματα των «έργων» θηρίων – εγκληματιών οργάνων του Κεμάλ, ενός από τους μεγαλύτερους ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, τον οποίο λατρεύουν ως εθνικό ήρωα σήμερα οι Τούρκοι δείχνοντας έτσι τις «καλές» και «ειρηνικές» τους προθέσεις απέναντι των Ελλήνων. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι Πόντος δεν υπήρξε ποτέ, ότι αυτός ο πολιτισμός που αναφέρουμε είναι το τουρκικό φύλλο «Λάζοι» ή «Λαζοί», πως ποτέ δεν έβλαψαν ούτε τους Αρμένιους, ούτε τους Πόντιους, ούτε τους Κούρδους πράττοντας 3 γενοκτονίες μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνια.

 

Οι Έλληνες του Πόντου σήμερα είναι οργανωμένοι σε Συλλόγους Πολιτιστικούς και μας ξεσηκώνουν πάντα με τα χορευτικά τους συγκροτήματα καθώς χορεύουν τους ποντιακούς χορούς . Παράδοση θρησκεία και πατρίδα είναι τα τρία βασικά πιστεύω τους. Είναι άξιοι και γενναίοι Έλληνες .

Όμως γιατί λέγονται τόσο πολλά ανέκδοτα για τους Πόντιους;

Είναι  η μοναδική ομάδα  ανθρώπων που αντέχει να αυτοσαρκάζεται.

Τα ποντιακά ανέκδοτα τα βγάζουν Πόντιοι. Συνήθως είναι  βγαλμένα από πραγματικά γεγονότα της ίδιας της ζωής τους τα οποία οι ίδιοι αφηγούνται και γελάνε στα ποντιακά γλέντια.

Αν και λαός της ξενιτιάς και του ξεριζωμού δεν έχασε ποτέ το χιούμορ του.

Οι πόντιοι δεν είναι κατώτερης νοημοσύνης όπως πολλοί υπέθεσαν. Τα Ποντιακά ανέκδοτα αυτό που κοροϊδεύουν είναι η  αθωότητα τους . Ένας λαός τίμιος, χωρίς αμαρτωλές σκέψεις χωρίς πονηράδα , ντόμπρος που έδωσε αφορμή για να την σχολιάσουν οι υπόλοιποι!!!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Γιορτή μητέρας

 

η τάξη -eclass.Πάτησε πάνω στην εικόνα για τα μαθήματά σου στο Παν Σχολ Δίκτυο

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Προσέχουμε πολύ !!

Ηλεκτρονική Σχολική βιβλιοθήκη του Σχολείου μας -πατήστε στην παρακάτω εικόνα

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

DSC04575

ΣΤΟΙΧ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ημερολόγιο

Μάι 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΚΕΣΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΤΗΛ: 2371021915

Το κουδούνι μας χτυπά κι αναμνήσεις μας ξυπνά!!

Δ/νση ΠΕ Ν Χαλκιδικής

 
Δνση ΠΕ Ν Χαλκ

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤ. ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ! !

2015-01-12_155041

ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Το δίκτυο τοπικής ιστορίας του Νομού μας,στο οποίο συμμετέχει και το σχολείο μας.Πάτησε στην εικόνα για να μεταφερθείς στο  site  του.

2015-02-03_220847

Σπηλαιο Πετραλωνων

2014-09-29_214250

ΕΝΘΥΜΙΟ ΣΧ ΕΤΟΥΣ 2016-17

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Πάτησε πάνω στην εικόνα για να διαβάσεις ή ν ΄ακούσεις παραμύθια!

BKS.0242584

ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΑΓΓΛΙΚΑ Α + Β ΤΑΞΗΣ

2016-09-25_152856

WP Facebook Like Send & Open Graph Meta powered by TutsKid.com.